Delta i vårt Island-prosjekt
Reykjavik, Island (Foto: Fabio Achilli/Flickr)
Folke starter et spennende prosjekt høsten 2024, hvor unge fra Tromsø og Island skal møtes for å diskutere sine fremtidstanker. Fremtiden i Arktis og Vest-Norden er åpen, og også mulig å påvirke. Hvis du er mellom 18-26 år og bor i Troms fylke, kan du søke om å bli deltaker!
Initiativet heter “Mapping Northern Futures” og Folke har fått støtte fra Nordic Atlantic Cooperation (NORA) til gjennomføringen.
Over flere måneder vil det bli dialog mellom nordnorsk og islandsk ungdom. Folke vil sammen med islandske partnere fasilitere to workshops - en i Reykjavik og en i Tromsø. Under og i mellom møtene vil vi benytte ulike kreative fremtidsmetoder for å undersøke hva slags muligheter og barrierer vi skimter 10-20 år frem i tid. Ved å kartlegge trender og forventninger er det mulig å bedre håndtere vår skiftende verden.
Vi tar utgangspunkt i bl.a.:
I nordlige områder er det mange aldrende samfunn hvor tradisjonell industri og arbeidsplasser er blitt borte
Innbyggere (ikke minst de unge) flytter fra rurale til urbane strøk
Egenomsorg og mening er sentralt for alle
Stort behov for nye ideer, omstilling og jobbskaping for å bygge fremtidsrettede steder
Unge i nordlige områder har flere muligheter. Men det er også noen utfordringer som kan påvirke helse, livskvalitet, fremtidstro og innovasjonsevne.
Foto: Unsplash
Hvordan kan du søke om å delta?
Om du er mellom 18-26 år med bosted i Troms, kan melde din interesse for å bli deltaker ved å sende oss en epost: postmaster@folkehub.no
Din epost må inneholde følgende:
For- og etternavn og fødselsdato
Postadresse (deltakerne må ha fysisk adresse i Tromsø eller en annen kommune i Troms fylke)
Din motivasjon for å søke - hvorfor ønsker du å bli med?
Utvelgelse
2-3 deltakere vil bli valgt ut i løpet av september/oktober 2024. Om en ikke blir valgt ut til å reise til Island vil det være mulig å bli del av en større fokusgruppe som får tilgang til informasjon, og mulighet til å gi innspill. Fokusgruppen får delta på workshopen i Tromsø.
Våre mål:
Ved nettverksbygging og undersøkelser, finne partnere i Nord-Norge (fokusområde Tromsø) og Island.
Bygge kunnskap om fremtidstenkning
Bygge kunnskap om folkeforskning og se hvordan vi kan bruke det i vårt arbeid
Mer om prosjektets bakgrunn
De fleste samfunn i nord har en aldrende befolkning. Flere velger å flytte fra landlige områder til urbane sentre, for mange faller ut av utdanning, tradisjonelle næringer legger ned, og det er mangel på arbeidskraft. På individnivå sliter mange med ensomhet og psykiske problemer.
Det trengs flere gründere som er i stand til å se nye muligheter – «utover horisonten» – og starte nye, bærekraftige virksomheter.
Våre lokalsamfunn må bli sunnere og mer inkluderende. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) henger helse, sosiale forhold, miljø og økonomisk vekst tett sammen. Organisasjonen anbefaler at alle samfunn gjør nødvendige endringer for å bygge sunne og fremtidsrettede steder. For at dette skal skje, må vi bruke både kritisk og kreativ tenkning. Vi må bli gode på å fortelle historier om vår felles fremtid.